top of page

Telif Hakkı Nedir? Nasıl Alınır?

Güncelleme tarihi: 18 Nis 2021


Telif Hakkı Nedir?


Telif hakkı, kişinin emekleri ile tasarlanan bir ürünün yasal haklarının korunma altına alınmasıdır. Kişiler, ürünün telif haklarını alarak ürünleri üzerinde hukuki üstünlük sağlamaktadır. Ürettikleri eserlerin kopyalanma, izinsiz kullanılma gibi durumlarında yasal mercilere başvuruda bulunarak eserleri üzerinde hak talebinde bulunabilmektedir.


Telif Hakkı Neden Alınmalı?


Ülkemizde telif hakları sorunları ile kişiler arasında birçok anlaşmazlık yaşanmaktadır. Bu sorunlar, ortak tasarım ürünlerinde, bireysel tasarım ürünlerinde sıklıkla görülmektedir. Üretilen eserler, başkaları tarafından izinsiz kullanılır ise üreticinin maddi ve manevi olarak haklarını gasp etmiş sayılır. Kişiler, olası sorunlarla karşılaşmamak için üretilen eserlerin kanıtlarını oluşturmak zorundalardır.


Kimler Telif Hakkı Alabilir?


Kişinin kendi emekleri ile ortaya koyduğu ürünlerin tamamı telif hakkı kapsamına girmektedir. Bu ürünler bir şarkı sözü, beste, resim, fotoğraf, tasarım ürün, mimari proje veya fikir olabilmektedir. Bir eserin haklarını almak için mutlaka orijinal, özgün üretimler olması gerekmektedir.


Telif Hakkı Nasıl Alınır?


Telif hakları günümüzde birden fazla yöntem ile alınabilmektedir. Üretilen eserlerin şablonunu bir kağıda aktararak noter aracılığı ile size ait olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Eser üreticileri, çoğu üretimlerin kağıda aktarımı zor, maliyeti fazla olduğundan ve zamanı verimli kullanabilmek adına farklı alternatif yöntemleri seçmektedir. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında eserler zaman damgası ve sertifikası ile online olarak korunma altına alınabilmektedir.. Bu yöntemin en büyük avantajlarından biri eserin dijital olarak yüklenmesidir. Örneğin bir sanatçı şarkısını, mp3. veya wav. formatı ile yükleyerek çok daha düşük fiyatlarla koruma altına alabilmektedir. Eserlerinizi, zaman damgası ile telif haklarını alarak koruma altına almak için www.esersenin.com'u tercih edebilirsiniz.

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page